Sherlock Holmes: Äventyret med den hemlighetsfulle patienten – Återutgivning av text från 1918

Den unge läkaren Percy Trevelyan anlitar Sherlock Holmes när hans hyresvärd och patient, herr Blessington, börjar bete sig allt märkvärdigare. Han sätter in nya lås och tror att någon är ute efter hans pengar. När mästerdetektiven besöker bostaden så blir han hotad med revolver av Blessington, och denne vägrar att säga något om vad som hotar honom. Det här gör att Sherlock är säker på att det döljer sig något allvarligt brott bakom den hemlighetsfulle patienten. Här kan du köpa e-boken.

Sherlock Holmes: Äventyret med mordet i Reigate – Återutgivning av text från 1911

Efter att ha jobbat nästan dygnet runt i flera månader är Sherlock Holmes helt utbränd och telegraferar till doktor Watson om hjälp. Hans läkarvän hämtar mästerdetektiven på ett hotell i Frankrike och övertalar honom att tillbringa några lugna veckor på brittiska landsbygden. Men efter bara några dagar i den idylliska byn inträffar det först mystiska inbrott – och sedan ett mord. Här kan du köpa e-boken.

20 regler för att skriva deckare (från 1920-talet)

Dessa regler gällde för att skriva deckare i slutet av 1920-talet. En del av reglerna håller faktiskt måttet även i dag. Författaren till den engelska originalartikeln var: S.S. Van Dine. Publicerades ursprungligen i American Magazine september 1928 En detektivhistoria är ett intellektuellt spel, nästan en sport. Det finns oskrivna regler som varje respektabel författare bör följa. 1. Läsaren måste ha samma chans som detektiven att lösa fallet. Alla ledtrådar måste vara tydligt beskrivna. 2. Läsaren får inte vilseledas utöver dom trick brottslingen använder för att förvilla detektiven med. 3. Ingen kärlekshistoria. Detektiven ska ägna sig åt att fånga brottslingen, inte åt sitt eget kärleksliv. 4. Detektiven eller någon annan polis får aldrig visa sig vara brottslingen i slutet. Det är fusk. 5. Brottslingen måste fångas genom logiska slutledningar, inte på grund av en slump eller ren tur. 6. Detektiven måste samla ledtrådar, analysera dem i tur och ordning, dra rätt slutsatser, och detta leder honom slutligen till lösningen. 7. Det måste finns ett lik i en deckare. Ett mindre brott än mord duger inte för att hålla intresset uppe i 300 sidor. 8. Brottet måste lösas på naturlig väg. Detektiven får alltså inte ta hjälp av övernaturliga lösningar som seanser,…