Jean Guilberts mästerkupp. Återutgivning av novell från 1928 kompletterad med ordlista. 5-minuters deckare

Tidningen i Paris har gjort ett fantastiskt scoop: Deras journalist Jean Guilbert lyckas stjäla ett da Vinci-mästerverk för att visa att säkerheten är dålig.När en detektiv kommer till tidningsredaktionen får han veta att tavlan stulits ännu en gång – den här gången från journalistens rum. Här kan du köpa e-boken.

Ringaren. Mördaren med de många namnen. Återutgivning av text från 1928

Den råe bankrånaren Ellroyd är nöjd med sig själv. Efter flera lyckade rån och inbrott har han lyckats få alla att tro att dessa genomfördes av Ringaren. Men trots att han är en mästare i förklädnad och använder dussintals olika namn så väntar den riktige Ringaren en dag på honom – med en pistol i handen. Här kan du köpa e-boken.

En cocktail med författaren Phillips Oppenheim

Den här texten publicerades ursprungligen i september år 1928 i tidningen »Svenska Dagbladet» med titeln »En cocktail med Phillips Oppenheim». Texten publicerades anonymt under signaturen ”O. Rolf”. Den värlsbekante äventyrsförfattaren lever i all anspråkslöshet det mest luxuösa världsmannaliv, men producerar i alla fall en fantastisk massa romaner. Han har hittills skrivit 102 äventyrsromaner, vilket torde vara världsrekord. ”Nog har jag arbetat en hel del”, säger Phillips Oppenheim. ”Jag har givit ut över ett hundra äventyrsromaner. På min sextionde födelsedag kom min etthundraandra roman ut. Det torde vara världsrekord.” Jag har sökt upp Phillips Oppenheim för att fråga hur han arbetar, ty 102 fullständiga romaner, det är dock en fantastisk mängd. Ändå är han inte den som tycks vara mycket hemma. Han är alltid synlig i världsvimlet, och alltid hör man talas om honom. Han bor i sin ståtliga Rivieravilla på vintrarna, och där nere på Azurkusten tycks han ständigt vara i rörelse. Han syns ofta i de privata salarna i kasinot i Monte Carlo, och där spelar han med nöje till långt fram på nätterna — med bättre tur än folk i allmänhet. Han är med på välgörenhetstillställningar i Nizza. Han spelar golf på förmiddagarna. Han finns alltid på tribunerna…

5-minuters deckare. Leo Carring: Hotelsen. Detektivhistoria. Återutgivning av text från 1928

En ung kvinna, fröken Holtze, anlitar Leo Carring för att skydda henne mot mannen som mördade hennes bror. Inom några minuter har detektiven börjat processen med att fejka hennes död med hjälp av foton och annonser i tidningarna. När han sedan arrangerat ett säkert gömställe för henne börjar det hända mystiska saker. Här kan du köpa e-boken.

5-minuters deckare. Leo Carring: En oväntad vändning. Detektivhistoria. Återutgivning av text från 1928

Detektiven Leo Carring blir inringd till en av sina klienter, ett av Stockholms största hotell. Direktören är förtvivlad eftersom ett dyrbart halsband försvunnit spårlöst ur ett kassaskåp. För mästerdetektiven är det hela lite pinsamt eftersom han själv var med då halsbandet låstes in. Här kan du köpa e-boken.

5-minuters deckare. Leo Carring: En duell. Detektivberättelse. Återutgivning av text från 1928

En av Stockholms värsta brottslingar, Jonas Bom, har precis släppts ur fängelset och planerar nu att hämnas på mannen som fick honom bakom galler, Possel. Denne anlitar privatdetektiven Leo Carring för att få råd om hur han ska skydda sig. Men när de båda diskuterar fallet blir de uppringda av Jonas Bom – som utmanar Possel på en märklig duell. Här kan du köpa e-boken.

20 regler för att skriva deckare (från 1920-talet)

Dessa regler gällde för att skriva deckare i slutet av 1920-talet. En del av reglerna håller faktiskt måttet även i dag. Författaren till den engelska originalartikeln var: S.S. Van Dine. Publicerades ursprungligen i American Magazine september 1928 En detektivhistoria är ett intellektuellt spel, nästan en sport. Det finns oskrivna regler som varje respektabel författare bör följa. 1. Läsaren måste ha samma chans som detektiven att lösa fallet. Alla ledtrådar måste vara tydligt beskrivna. 2. Läsaren får inte vilseledas utöver dom trick brottslingen använder för att förvilla detektiven med. 3. Ingen kärlekshistoria. Detektiven ska ägna sig åt att fånga brottslingen, inte åt sitt eget kärleksliv. 4. Detektiven eller någon annan polis får aldrig visa sig vara brottslingen i slutet. Det är fusk. 5. Brottslingen måste fångas genom logiska slutledningar, inte på grund av en slump eller ren tur. 6. Detektiven måste samla ledtrådar, analysera dem i tur och ordning, dra rätt slutsatser, och detta leder honom slutligen till lösningen. 7. Det måste finns ett lik i en deckare. Ett mindre brott än mord duger inte för att hålla intresset uppe i 300 sidor. 8. Brottet måste lösas på naturlig väg. Detektiven får alltså inte ta hjälp av övernaturliga lösningar som seanser,…

Leo Carring: Pistolskottet. Återutgivning av text från 1928

Det är få som sörjer när den stora gårdens chaufför hittas skjuten bredvid landsvägen. På kort tid har han lyckats göra sig ovän med nästan hela ortsbefolkningen. Det här är det första mordet för landsfiskalen Sandersson och han börjar snart hålla förhör och gripa misstänkta. Här kan du köpa e-boken.

Leo Carring: Doktor Smirnos dagbok. Återutgivning av text från 1928

Läkaren Valter Smirno är av en slump på polisstationen en natt när en chockad kvinna förs in till förhör kring ett wmord. Kvinnan är hans stora kärlek Nina – hon misstänks för att ha mördat en annan kvinna, Asta Dur. Eftersom Smirno är på plats får han i uppdrag att undersöka offret. Han accepterar trots att han känner den mördade, det är hans förra älskarinna. Här kan du köpa e-boken.