Intervju: Så arbetade deckarförfattaren Julius Regis
Deckarbloggen , Publicerades 1921 / 5 januari, 2021

I dag finns det så många svenska deckarförfattare att det knappt går att hålla koll på alla. Men i början av 1900-talet gick dem att räkna på ena handens fingrar. Det här är en intervju med en av landets få deckarkungar: Julius Regis. – – – – – Julius Regis har med ett enda undantag endast skrivit detektiv- och äventyrslitteratur, hittills åtminstone. — Jag har alltifrån min tidigaste barndom haft oerhört stor lust att fabulera, och som liten pojke gjorde jag detaljerade fiktioner, som fyllde, hela tillvaron, När jag var 12 à 14 år började jag sätta dem på papper, och det första jag fick tryckt stod i Johan Nordlings ungdomstidning Kamraten, där säkert många av de svenska författarna debuterat. Hur han skriver en detektivroman kan hr Regis, lika litet som någon av de andra Dagens Nyheter för detta ändamål intervjuat, nöjaktigt förklara. Han får en idé som utvecklar sig allt mer och mer, och efter månaders tankearbete har han boken klar — i huvudet. Så skrives den, och undergår naturligtvis en del förändringar under denna procedur, men aldrig i huvudsak, endast i detaljer. Idéen till Blå spåret, hr Regis’ debutarbete, fick han genom en detektivberättelse som han skrev för Bonniers…

Intervju: Så arbetade författaren baron Axel Klinckowström
Deckarbloggen , Publicerades 1921 / 28 december, 2020

I dag finns det så många svenska deckarförfattare att det knappt går att hålla koll på alla. Men i början av 1900-talet gick dem att räkna på ena handens fingrar. Det här är en intervju med en av landets få äventyrsförfattare: Axel Klinckowström. – – – – – – Att skriva detektivromaner är det roligaste jag vet, förklarar vår allra nyaste författare inom denna bransch, baron Axel Klinckowström. Det är redan förut omtalat att baron Axel Klinckowström anser att detektiv- och äventyrsförfattarskapet är bland det roligaste som hänt honom. — Jag har i hela mitt liv haft en mycket stor faible för denna genre, berättar han, alltifrån Odysséen, som jag anser vara världslitteraturens första äventyrsromanen och fortfarande en av dess främsta, över Rabelais’ romaner och Don Quixote av La Mancha till Conan Doyles och min vän major Duses detektivhistorier. Och att jag inte långt förut försökt mig på genren beror därpå att jag alltid haft så stor vördnad för densamma att jag inte vågat. Jag har aldrig vågat hoppas att jag hade tillräckligt skapande fantasi och fabuleringsförmåga och tillräcklig stilistisk smidighet för att skriva en god detektiv- och äventyrsroman! Det är verkligen sant! Vad som för mig bröt isen var boken om…

Intervju: Så arbetade deckarförfattaren S. A. Duse
Deckarbloggen , Publicerades 1921 / 17 december, 2020

I dag finns det så många svenska deckarförfattare att det knappt går att hålla koll på alla. Men i början av 1900-talet gick dem att räkna på ena handens fingrar. Det här är en intervju med en av landets få deckarkungar: S. A. Duse. – – – – – När Dagens Nyheter vänder sig till deckarförfattare för att höra hur det kom sig att de valde just denna genre, ha vi hedrat den som hedras bör och först vänt oss till den som är äldst inom branschen, major S. A. Duse, Stilettkäppens och Det nattliga äventyrets författare. — Redan som pojke, berättar major Duse, var jag i nästan ännu högre grad än pojkar i allmänhet intresserad av äventyrslitteratur och att göra upp och lösa problemställningar. Allt som berörde detta område, såväl i livet som i litteraturen, tillvann sig mitt varma och obetingade intresse. Naturligtvis har jag under hela mitt liv sysslat med skriverier av olika slag, men vad som på allvar satte pennan i min hand var Sydpolsexpeditionen 1901—1904. Efter hemkomsten från densamma skrev jag Bland pingviner och sälar, och då den blev en framgång, fick jag mod att ge ut ännu ett arbete, skådespelet ”Skeppsbrottet”, vilket för övrigt skall filmas…

5-minuters deckare. S. A. Duse: Den falska kyparen. Återutgivning av text från 1921

Direktören Bentzel håller den årliga höstfesten för sina affärsvänner på en av de lyxigare restaurangerna. Några av dessa upptäcker att bankiren Dompson inte är på plats. De anmärker att det här är sista chansen för Dompson att vinna ett vad som går ut på att stjäla något från direktör Bentzel. Här kan du köpa e-boken.

5-minuters deckare. S. A. Duse: Näsduken. Återutgivning av text från 1921

Kommissarien Sanderson är ute på en promenad i centrala Stockholm. Han är förklädd med bland annat ett lösskägg. Helt plötsligt får han syn på en vacker ung kvinna som han följer efter. Hon tappar en näsduk, men när Sanderson försöker ge henne den så vägrar hon erkänna att den är hennes. Kommissarien blir genast misstänksam eftersom näsduken är av hög kvalitet och värd mycket pengar. Här kan du köpa e-boken.

5-minuters deckare. Leo Carring: Ficktjufven. Återutgivning av text från 1921

Under en lunch i centrala Stockholm diskuterar detektiven Leo Carring och kriminalkommissarien Sanderson ett aktuellt fall. En man hade nyligen gripits sedan en stulen portmonnä hittats i hans rockficka. Enligt detektiven kan det vara fråga om att någon lagt dit plånboken – kommissarien menar att det är omöjligt. När de lämnar restaurangen hämtar Sandersson sin rock i garderoben, och blir genast anklagad för att vara en ficktjuv. Här kan du köpa e-boken.

5-minuters deckare. Leo Carring: Mannens gömställe. Detektivhistoria. Återutgivning av text från 1921

En av landets värsta spekulanter och bedragare försvinner och lämnar kvar jättelika summor. En bankdirektör anlitar detektiven Leo Carring för att försöka spåra upp honom. Han blir genast misstänksam när han får veta att bedragarens hustru bor kvar i lyxlägenheten och dessutom har kvar hans exklusiva konstsamling. Här kan du köpa e-boken.

5-minuters deckare. Leo Carring: Affären Reisby. Återutgivning av text från 1921

Privatdetektiven Leo Carring är på semester på ett stort svenskt badhotell. När doktor Reisby hittas mördad med en krossad tinning ber den lokala polisen om Carrings hjälp. En luffare som gripits visar sig ha flera av Reisbys värdesaker och polisen griper honom för mordet. Men då blir Carring kontaktad av ett vittne som sett den mördades hustru med en mystisk man, en kort stund före dådet. Här kan du köpa e-boken.