Intervju: Så arbetade deckarförfattaren Julius Regis

5 januari, 2021
I dag finns det så många svenska deckarförfattare att det knappt går att hålla koll på alla. Men i början av 1900-talet gick dem att räkna på ena handens fingrar.
Det här är en intervju med en av landets få deckarkungar: Julius Regis.
– – – – –
Julius Regis har med ett enda undantag endast skrivit detektiv- och äventyrslitteratur, hittills åtminstone.
— Jag har alltifrån min tidigaste barndom haft oerhört stor lust att fabulera, och som liten pojke gjorde jag detaljerade fiktioner, som fyllde, hela tillvaron, När jag var 12 à 14 år började jag sätta dem på papper, och det första jag fick tryckt stod i Johan Nordlings ungdomstidning Kamraten, där säkert många av de svenska författarna debuterat.
Hur han skriver en detektivroman kan hr Regis, lika litet som någon av de andra Dagens Nyheter för detta ändamål intervjuat, nöjaktigt förklara. Han får en idé som utvecklar sig allt mer och mer, och efter månaders tankearbete har han boken klar — i huvudet. Så skrives den, och undergår naturligtvis en del förändringar under denna procedur, men aldrig i huvudsak, endast i detaljer.
Idéen till Blå spåret, hr Regis’ debutarbete, fick han genom en detektivberättelse som han skrev för Bonniers månadshäften. Till denna konstruerade han en chifferskrift i sicksacklinjer, som han skrev med en blåpenna, och detta gav honom idéen.
Många uppslag hämtar hr Regis ur pressen, så t. ex. gav honom en liten tidningsnotis, om en av sultan Abdul Hamids spioner idéen till boken Dalter Cray från Paris. Och nu håller han på med en bok som skall heta Vargflocken, i vilken han skildrar förbrytarnas metoder efter kriget. De äro nämligen helt annorlunda nu än före 1914. Till denna bok, liksom till Vägen till lblis, har han företagit mycket grundliga förstudier.
För hr Regis är filmen ett utmärkt studiematerial, som ger honom stoff till miljöskildringar mycket bättre än alla reseskildringar.
Hr Regis. som över huvud taget är mycket intresserad av film, har även givit ut den utomordentligt läsvärda och roliga Filmens roman samt en tid verkat som filmrecensent i Filmjournalen.
– – – – –
Den här intervjun publicerades år 1921 i tidningen ”Dagens Nyheter” med titeln »Sherlock Holmes på svenska spår. Våra svenska detektivförfattare berätta». Texten publicerades under signaturen ”Marfa”, som användes av författaren Elsa Jonason (1889–1925).

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.