GRATIS E-BOK: 5-minuters deckare. Mästertjuven John Rogan: En ”fin” affär. Återutgivning av text från 1921

20 april, 2022

En gubbe klädd i sjaskiga kläder kommer in till en pantlånare i Stockholm.
Han har med sig ett diadem som han vill sälja.


Här kan du läsa e-boken.

Pantlånaren anar att han kan göra en riktigt bra affär och kör en bluff – han erbjuder en låg summa och påstår att bara en juvel är äkta och att resten är fejk.

När den första svenska deckarvågen svepte fram över Sverige på 1910-talet var mästertjuven John Rogan en av huvudpersonerna. Det som gjorde Rogan unik var att han var en typ av modern Robin Hood, han stal från rika och skänkte bort stöldgodset till välgörenhet.

Så småningom avslöjades John Rogan av detektiven Leo Carring. Men i stället för att anmäla honom till myndigheterna så blev Rogan en av deckarens medarbetare.

Berättelserna om John Rogan publicerades som korta noveller i svenska dagstidningar. Den här novellen ingår i vår serie ”5-minuters deckare”, texter som är både korta och snabblästa.

Författare till texten är Samuel August Duse (1873–1933). Han började karriären som yrkesofficer vid artilleriet och skrev sina första böcker om sin äventyrliga expedition till Antarktis år 1901.

Den här texten publicerades ursprungligen i februari år 1921 i tidningarna ”Upsala Nya Tidning” samt ”Jämtlands-Posten” med titeln ”En ’fin’ affär. En historia.”.

Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så har vi kompletterat den med en kortfattad lista över ord och namn som inte är så kända i dag.

Fakta

Namn: ”5-minuters deckare. Mästertjuven John Rogan: En ”fin” affär. Återutgivning av text från 1921”

ISBN: 978-91-7863-642-6

Publicerad: 2022-04-20.

Utgivare: Bokförlaget Klassiska deckare.
Serie: 5-minuters deckare.
Originaltitel: ”En ’fin’ affär. En historia” (publicerades år 1921 i tidningarna ”Upsala nya tidning” och ”Jämtlands-Posten”)

Författare: S. A. Duse (1873–1933).

Mer info: Vår faktasida om författaren S. A. Duse.

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 12 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 1.300 ord.

  Så här kan du läsa e-boken.
Här kan du läsa e-boken.Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.