Biografi: Författaren S. A. Duse

1 mars, 2018


Om du gillar svenska deckare så måste du läsa några av det dussintal böcker som publicerades under signaturen ”S. A. Duse”.
Författaren skapade den första svenska deckarvågen på 1910-talet.
I huvudrollerna fanns mästerdetektiven Leo Carring som löste mord, stölder och mysterier i hemstaden Stockholm.

Författaren S. A. Duse.

Engelskspråkiga deckare är fyllda av just… privatdeckare, medan svenska nästan bara har poliser i huvudrollerna.
Men när den första svenska deckarvågen började år 1913 så var det en privatdetektiv i huvudrollen: Leo Carring. Denne driver en kombinerad advokat- och detektivbyrå, är en mästare i förklädnad, ekonomiskt oberoende och är så bra på att lösa brott att polisen ofta låter honom ta hand om svårlösta brottsutredningar.
Detektiven Carring skapades av en av svensk kulturs mest spännande personligheter, Samuel August Duse.
Han började sin karriär inom militären och var yrkesofficer inom Svea artilleriregemente.
Men det var som äventyrare han första gången skapade rubriker. Han deltog i den svenska Antarktisexpeditionen 1901-1904 som meteorolog och kartograf. Han tillbringade en mycket tuff vinter i Hoppets vik i Sydpolshavet, en av de svåraste som några forskare upplevt. Han skrev ner sina upplevelser i boken ”Bland pingviner och sälar” vilket gjorde honom berömd i hela landet.
Under de följande åren skrev han flera pjäser men gled sakta men säkert över till berättelser om äventyr och brott. Ofta skrev han under pseudonymen Sam Sellén.
År 1913 publicerades hans första Leo Carring-deckare, ”Stilettkäppen”, som blev en stor succé. Inspirationen till Leo Carring är hämtad från Sherlock Holmes, något som inte minst märks i slutet av böckerna då deckaren presenterar alla ledtrådar och pekar ut en mördare.
Framgången gjorde att ”S. A. Duse” på egen hand skapade den första svenska deckarvågen. I snabb följd kom böckerna ”Det nattliga äventyret” (1914), ”Spader kung” (1915), ”Doktor Smirnos dagbok” (1917), ”De fyra klöveressen” (1918), ”Cobra-mysteriet” (1919), ”Antisemiten” (1921), ”Nattens gåta” (1922), ”Leo Carrings dubbelgångare” (1923), ”Hemligheten” (1924), ”Fallet Dagmar” (1925), ”Skuggan” (1926), ”Pistolskottet” (1928) och ”Zuleikas hämnd” (1929).
Böckerna gavs ut i upplaga efter upplaga och spreds över hela världen med översättningar till ett dussintal språk.
Trots att han led av svåra smärtor efter skador under vintern vid Sydpolen var Duse flitig skribent, föreläsare och aktiv i olika sällskap. Han var också en uppmärksammad målare och skulptör.
Den svenske deckarförfattaren avled i februari 1933 och ligger begravd på Norra Begravningsplatsen i Stockholm.

Fakta.

Namn: Samuel August Duse.
Född: 2 augusti 1873, Stockholm.
Död: 9 februari 1933, Stockholm.
Föräldrar: kammarjunkare Carl Patrik Teodard Duse och Anna Matilda Forssberg.
Bibliografi: Här hittar du listan över eböcker med Leo Carring i huvudrollen.

Kontakt: Vår deckar-redaktör

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.