Biografi: Phillips Oppenheim

29 augusti, 2020

Namn: Edward Phillips Oppenheim.

Född: 22 oktober 1866 i London.

Död: 3 februari 1946, Guernsey. 

Föräldrar: Henrietta Susannah Temperley Budd och Edward John Oppenheim, läderhandlare. 

I början av 1900-talet var E. Phillips Oppenheim en av världens mest kända författare.
Detta trots att han arbetade i familjens läderföretag tills han var 40 år gammal.
När ”Oppy” växte upp i Tottenham i norra London hade han inte en aning om att han i framtiden skulle bli en berömd deckar- och äventyrsförfattare. Faktum är att de båda litteraturstilarna knappt fanns då i början av 1870-talet.
Redan som 16-åring var ”Oppy” tvungen att hoppa av skolan för att hjälpa till i det krisande familjeföretaget. Där blev han sedan kvar i mer än 20 år.
Men faktum är att han senare fick nytta av sina erfarenheter från jobbet. I många år reste han omkring i Europa och han kände därför väl till de platser där han lät sina rollfigurer råka ut för spioner och andra äventyr.
Hans första bok, ”Expiation”, kom 1887 och gavs ut på bekostnad av hans pappa. Eftersom den sålde tillräckligt bra för att åtminstone gå jämnt upp så fortsatte Phillips att skriva. Resultatet blev någon roman om året.
Till slut hittade Oppenheim den nisch som gjorde honom till ett världsnamn: romantiska thrillers och deckare.
Trots att han skrev mer än 100 romaner var det hans noveller som de flesta kände till. Han skrev massor av kortare äventyr som publicerades i tidningar och tidskrifter över hela världen. De var så många att de inte ens fått plats i hans 37 olika novellsamlingar.
En av anledningarna till författarens enorma produktion var att han aldrig bestämde handlingen i förväg. Han funderade ut en spännande situation för huvudpersonen och dikterade sedan ett äventyr för en sekreterare. Under ett enda år kunde han därför publicera 5–6 romaner.
Den typiska Oppenheim-berättelsen har en affärsman i huvudrollen som hjälte. Denne lever ett lyxliv med resor, lyx och kvinnor. Han träffar på lömska spioner och äventyret börjar.
Hans mest kända bok är ”The great impersonation” som kom 1920 och som filmats hela tre gånger.
Under början av sin karriär bodde Oppenheim i England men senare bodde han av hälsoskäl på franska rivieran och på ön Guernsey i engelska kanalen.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.