Mysteriet med hotellet

6 september, 2019
Ofta när man läser klassiska deckare så missar man små anspelningar som var välkända för dåtidens läsare men som vi inte förstår i dag. 
I vår nya 5-minutersdeckare ”Kameran. En historia om smuggling” finns en spännande detalj som är lätt att missa. 
 
Författaren S. A. Duse var en mästare på att skriva för landets lokaltidningar. Hans texter publicerades i mer än 40 tidningar, från Piteå i norr till Ystad i söder.
En av de städer som älskade Duses deckare var Göteborg. Här publicerades novellerna i både den kända tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och den mindre kända Göteborgs Morgonpost.
Många av Duses deckare utspelar sig i Stockholm. Vilket inte är så märkligt eftersom det är här som hans mest kända rollfigur Leo Carring bor.
Men då och då utspelar sig handlingen i andra städer, eller på landsbygden. Det har till och med hänt att Duse skildrat andra länder, bland annat nordligaste Norge.
En av våra senaste noveller, ”Kameran. En historia om smuggling”, är fantastisk eftersom det finns spännande och dolda anspelningar i texten.
Handlingen kretsar kring två unga personer, den skrytsamme löjtnant von Poll och den vackra fröken Cirner, ombord på en stor passagerarbåt som är på väg in i hamnen. Ombord på båten diskuterar de olika sätt att smuggla saker som cigaretter, klänningar och tyg.
Därefter utspelar sig större delen av handlingen i tullen.
Vid ett tillfälle bestämmer de båda att träffas senare under dagen, och löjtnanten dubbelkollar att de bor på samma hotell, Göta Källare.
Och det är här som det är lätt missar en viktig detalj som var välkänd för alla göteborgare när den här texten publicerades i augusti 1925.
Hotellet öppnade redan 1912 och det här var det första huset i Göteborg som byggdes speciellt för att inhysa hotellverksamhet. Att Göta Källare ligger vid Hotellplatsen säger lite om hur känt det var.
När den här texten publicerades drevs hotellet av rederiet Svenska Amerika-linjen. Det här nämns inte i texten, faktum är att man inte ens får veta något om båten eller dess rutt.
Detaljen om hotellet gör att man vet att det var fyllt med passagerare som precis korsat Atlanten och att de troligen också fick bra rabatt för rummen när de bokade kryssningen.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.