Nu släpps första Uddevalla-deckaren som e-bok

4 juli, 2024

I den allra första deckaren om Uddevalla inträffar ett mystiskt mord i hamnen och journalisten Stellan Werne löser fallet.
Boken hette ”Tragedien i dimman” och publicerades för 90 år sen.
Nu ges den ut igen för första gången: den här gången som e-bok.
– Vi ger ut deckaren som e-bok eftersom den är lokalhistoriskt viktig och extremt svår att få tag i för läsare, säger Mikael Jägerbrand, redaktör på Bokförlaget Klassiska deckare.

I början av 1930-talet hade inte de svenska deckarna slagit igenom på allvar och det fanns bara en handfull författare som satsade på genren.
En av de första deckarförfattarna som skrev om brott på svenska landsbygden var Bohusläningen-journalisten Torsten Sandberg. Huvudpersonen i hans berättelser är kriminalreportern Stellan Werne.
– Hans två första deckare utspelar sig på Bohuskusten, säger Mikael Jägerbrand, redaktör på Bokförlaget Klassiska deckare.
– Den första, ”De sju nätternas mysterium”, handlar om ett mord i en småstad som utan tvekan är Ljungskile och den andra, ”Tragedien i dimman”, om ett mord i en stad som är lätt att känna igen som Uddevalla.
Efter mer än 90 år går det nu för första gången att läsa en ny utgåva av deckarna. Den här gången som e-bok.
– Böckerna om Stellan Werne är i dag extremt sällsynta och finns bara i ett enda exemplar på svenska bibliotek.
Samtidigt som de båda bohusböckerna publicerar man samtliga övriga Stellan Werne-berättelser. Det är totalt fyra detektivromaner och elva noveller som nu blivit e-böcker.
I höst kommer Bokförlaget Klassiska deckare att göra ytterligare satsningar på Stellan Wernes äventyr i Uddevalla kommun.
– Vi kommer bland annat att publicera en guide till alla platser som nämns i böckerna och förhandlar också om att göra en utställning och att arrangera guidade rundturer, säger Mikael Jägerbrand, redaktör på Bokförlaget Klassiska deckare.

Fakta: ”Tragedien i dimman”
Publicerad: Hösten 1934. Storlek: 240 sidor.
Ny publicering: 4 juli 2024 (med titeln ”Tragedin i dimman”. Storlek: 55 000 ord.
Författare: Torsten Sandberg (1900–1946).
I huvudrollen: Stellan Werne, kriminalreporter i Göteborg.
Handling: När det spirituella sällskapet Fridstjärnan hör att det spökar i en övergiven byggnad i hamnen bestämmer de sig för att ordna en seans. Deltagarna blir skräckslagna när en röst plötsligt hörs från övervåningen – och de flyr. Dagen efter hittar man blodspår och en död man hittas i vattnet. Det här blir starten på ett fall där kriminalreportern Stellan Werne är millimeter från att dödas.
Utspelar sig: I hamnen i en fiktiv stad som är lätt igenkännbar som Uddevalla.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.