Biografi – Edgar Wallace

8 oktober, 2020
Fakta:
Författaren
Edgar Wallace
Namn: (Richard Horatio) Edgar Wallace.
Född: 1 april 1875, Greenwich, London, England.
Död: 10 februari 1932, Hollywood, USA.
Föräldrar: Skådespelarna Richard Horatio Marriott Edgar och Mary Jane Polly Richards.
Familj: Gift med Ivy Maude Caldecott (1880–1926) från 1901–1918 samt Ethel Violet King (1896–1933) 1923–1932. Han hade tre barn: sonen Bryan (född 1904) samt döttrarna Patricia (född 1908) och Penny (född 1923).
Du har nog inte hört talas om en av 1900-talets mest lästa författare: Edgar Wallace. Hans noveller och romaner lästes av miljoner personer över hela världen på 1920- och 1930-talen.
Han var också extremt produktiv. Han skrev 10 000-tals tidningsartiklar, 957 noveller, 175 detektivromaner och 18 teaterpjäser.
I dag är han mest känd för att ha skrivit manuset till den första ”King Kong”-filmen.
Men det var inte alls givet att den unge Edgar skulle bli framgångsrik när han växte upp i 1880-talets fattiga London.
Hans mamma Polly Richards var inte bara en lågavlönad teaterskådespelare utan också ensamstående med en dotter när hon blev gravid med Edgar. Hon lät därför barnmorskan leta upp en fosterfamilj som fick ta hand om sonen.
Det blev en rätt stabil men fattig uppväxt för Edgar hos familjen Freeman där pappan försörjde sig som fisksäljare. Dessa tyckte att namnet Edgar lät för snobbigt och man kallade honom därför i stället för Dick.
Den blivande miljonsäljande författaren hoppade av skolan redan som 12-åring för att dra in extra pengar. Han hoppade sedan i flera år mellan en rad olika jobb: tidningsförsäljare, tryckerilärling, springpojke, regnrocksfabrik, skeppskock, vägarbetare, murare och i skobutik.
Det som gjorde att hans liv tog en ny vändning var att han tog värvning i armén som 18-åring. Efter några månader som soldat lyckades han får förflyttning  till Royal Army Medical Corps där han utbildades till sjukvårdare.
Snart blev han skickad till Sydafrika där uppladdningen inför det kommande boerkriget hade börjat.
På sjukhuset fanns det mycket lite att göra och han ägnade dagarna åt att läsa och skrev också sina första dikter.
Hans första framgång som författare var en hyllningsdikt till författaren Rudyard Kipling. Han skickade in den till en lokal tidning som inte bara publicerade den – utan också betalade honom ett litet honorar.
Snart ägnade han den sysslolösa nattvakten till att skriva korta lokala nyheter för flera olika dagstidningar.
Precis innan kriget bröt ut köpte han ut sig från militärtjänstgöringen och blev krigskorrespondent för nyhetsbyrån Reuters.
Det här blev starten på en lång och framgångsrik karriär som journalist. När han återvände till London jobbade han på flera av de stora tidningarna och var ofta både redaktör och skrev spalter på både nyhetsplats, ledarsidan och på sportsidorna.
Den fattiga uppväxten kompenserade han nu genom ett slösaktigt liv med flera våningar, tjänare och stora vad på hästkapplöpningar. Han och hans familj tvingades ofta till och med flytta omkring för att undgå stämningsmän.
Den första deckaren, ”De fyra rättvisa männen”, kom 1907 och följdes av flera andra romaner.
Men det var först 1909 som det stora genombrottet kom med en serie berättelser om kommissarie Sanders och hans äventyr bland infödingarna i Afrika. Inspirationen kom från en reportageresa till Kongo han gjort några år tidigare.
Framgången gjorde att han blev en författare i ropet och började nu massproducera både följetonger och detektivromaner. På 23 år skrev han 170 böcker och 100-tals noveller.
Hans enorma produktion började redan 5-6 på morgonen då han i sin morgonrock satte sig i en bekväm fåtölj och sedan dikterade berättelserna till en sekreterare, eller genom att spela in dem. Han arbetade sedan större delen av dagen samtidigt som han kedjerökte och drack enorma mängder te. Det senare var så viktigt för honom att tjänarna bryggde färskt te varje halvtimme.
De stora mängderna texter gjorde att det fanns envisa rykten att han anlitade spökskrivare för att hjälpa honom. Han tog så illa vid sig av de här skriverierna att han utlyste en belöning på 500 pund till den som kunde bevisa att han inte skrivit vartenda ord personligen.
Förutom den framgångsrika serien om kommissarie Sanders så skapade Edgar Wallace också en rad berättelser om bland annat den mystiske hämnaren ”Ringaren”, den gammalmodiga tjänstemannadetektiven Mr Reeder och detektiven Elk.
Det är svårt för oss att föreställa oss hur populär författaren var under 1920- och 1930-talen. Under sin höjdpunkt så var var fjärde bok som såldes i England en Edgar Wallace-titel.
Ändå var han inte riktigt nöjd med sina inkomster.
Därför nappade han när filmbolaget RKO erbjöd honom ett lukrativt kontrakt för att skriva filmmanus.
Han flyttade nu till Hollywood och skapade manuset till den mycket framgångsrika första filmen om ”King Kong”.
Men nu hann verkligheten ikapp författaren.
Efter att i åratal ha vägrat motionera och till och med skrutit om att han aldrig promenerade mer än 6 kilometer per år, var han nu kraftigt överviktig.
Efter ett dygn med svår huvudvärk var Edgar Wallace så svag att han inte kunde ta sig upp ur sängen.
Läkare tillkallades som konstaterade att Wallace led av diabetes. Trots deras insatser blev han allt sämre under dagen och drabbades nu också av lunginflammation.
Efter något dygn där han gled in och ut ur medvetslöshet avled Edgar Wallace den 10 februari 1932.
Trots att han var en av världens mest framgångsrika författare var han mycket svårt skuldsatt vid sin död.
Men de många böckerna fortsatte att sälja och efter bara två år var skulderna betalade. Inkomsterna fortsatte i flera decennier – bland annat från de mer än 150 filmatiseringarna av hans verk.
Foto: Bundesarchiv, Bild 102-13109 / CC-BY-SA 3.0
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_102-13109,_Edgar_Wallace.jpg

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.