Biografi: Sture Appelberg

30 november, 2019
Författaren
Sture Appelberg
Namn: Sture Wilhelm Sigurd Appelberg.
Född: 11 september 1885, Eskilstuna.
Död: 26 juli 1947, Stockholm.
Föräldrar: Grosshandlaren Johan Appelberg och Mathilda Ekberg.

Han jobbade på några av Sveriges allra största tidskrifter och tidningar.
Men det var när han skrev deckare om tjuvar och mördare som han blev känd för de flesta svenskar.
Många menar att författaren Sture Appelberg också var den som skapade den svenska pusseldeckaren.
Det är nog ingen slump att Sture Appelberg blev en populär deckarförfattare.
År 1907 blev han underlöjtnant vid Norrlands artilleriregemente i Östersund. På samma regemente fanns Samuel August Duse, som då hade börjat skriva detektivnoveller till lokaltidningen. Ingen vet i dag hur mycket kontakt de hade när det gäller sitt skrivande men flera av deras texter handlar om samma riktiga brott.
Efter några år gav sig Sture in på journalistbanan. Han jobbade först på Stockholms-Tidningen och därefter på tidskriften Veckojournalen, Dagens Nyheter och Stockholms Dagblad. På den senare var han en av de högsta cheferna.
Till skillnad från många andra svenska journalister och författare så levde Sture Appelberg ett äventyrligt liv. Han anmälde sig som frivillig i det blodiga finska inbördeskriget. Efter ett drygt år som kapten vid artilleriet fick han den finska utmärkelsen frihetskorset av 3 och 4 klassen.
Han debuterade som deckarförfattare med ”Obligationsmysteriet” år 1931 och därefter kom bland annat ”Hjärnhjälmen” (1932), ”Utpressaren i Rasteburg” (1935) och ”Sex droppar blod” (1941).
Huvudpersonen i de flesta av hans deckare är den svenske advokaten Sigurd Williams. Namnet hämtade Sture från sig själv, det är hans två övriga förnamn.
Han publicerade flera böcker där han samlade kortare texter om riktiga brott och brottslingar, de mest kända är ”Beryktade bovar” (1938) och ”Bovar och bovtrick” (1944).
Om du tittat på mycket gamla klassiska svenska filmer så har du kanske sett hans syster Carin Appelberg-Sandberg som medverkade i ett 30-tal långfilmer.
Sture Appelberg testade också att ge sig in i filmbranschen. Han skrev filmmanuset till den uppmärksammade filmen ”Johansson och Vestman” som hade biopremiär 1946.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.