Han blev deckarkung – tack vare lokaltidningar

30 september, 2019
Under mer än två decennier var S. A. Duse landets store deckarkung. 
Varenda svensk kände till hans arrogante privatdetektiv Leo Carring som (nästan) aldrig misslyckades. Och det var genom landets lokaltidningar som berättelserna spreds.

 

Den första svenska deckarvågen skapades av den i dag rätt okände författaren Samuel August Duse, känd bland miljontals svenskar som ”S. A. Duse” eller ”Sam Sellén”.
Han blev riksbekant år 1913 med boken ”Stilettkäppen”, ett actionfyllt äventyr som utspelade sig i Stockholm. I huvudrollen träffar vi privatdetektiven och advokaten Leo Carring.
Det här blev startskottet för den första svenska deckarvågen och Duse inspirerade bland annat Frank Heller. Totalt så publicerade S. A. Duse 13 romaner om den framgångsrike Leo Carring.
Men det var med sina många noveller han blev riktigt känd bland invånarna. Under lite mer än 20 år så skrev Duse minst 500 noveller och berättelser. Ingen vet exakt hur många eftersom det aldrig forskats om honom.

Det spännande är att de här novellerna aldrig publicerades i bokform. De gick bara att läsa i landets lokaltidningar, bland annat Provinstidningen Dalsland, Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, Göteborgs Morgonpost, Helsingborgs Dagblad, Jämtlandsposten, Lysekilsposten, Norrköpings Tidningar, Umebladet, Upsala Nya tidning, Vimmerby Tidning och Östgötaposten.

Författaren sålde inte bara in sina texter till ca 40–50 svenska lokaltidningar utan även till ett tiotal svenskspråkiga dagstidningar i USA, bland annat Oregon Posten, Svenska Amerikanaren Hemlandet och Texasposten.
Eftersom han var så produktiv, han skrev periodvis en novell i veckan, nådde han miljontals läsare. Genom att vända sig direkt till lokaltidningarna blev han troligen den mest läste svenska deckarförfattaren någonsin.
Tyvärr gjorde hans förkärlek till lokalpressen också att han i dag är nästan okänd. I dag är det nästan omöjligt att få tag i hans deckare. Det var väldigt få som sparade på  dagstidningarna med hans noveller. Inte ens hans böcker finns bevarade, de få biblioteken som fanns på den här tiden aktade sig för att köpa in sensationslitteratur.

Märkligt nog är Duse i dag mest känd för den allra första boken han skrev, ”Bland pingviner och sälar”. Den beskriver hans äventyr som medlem i den svenska sydpolsexpeditionen 1901-1903. En olycka gjorde att han och två andra genomgick den tuffaste vintern som någon upplevt i Antarktis. Men samtidigt som polarforskningen fortsatt vara hett, så har Duses deckare haft ett kyligt sekel.

Mikael Jägerbrand är redaktör för Bokförlaget Klassiska deckare som lagom till sommaren släppte 100 av Duses deckare som e-böcker.
Mikael Jägerbrand har tidigare jobbat på lokaltidningar som Östra Småland och Folket samt kvällstidningarna GT och Aftonbladet.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.