Biografi: Dick Donovan

6 april, 2019


I slutet av 1800-talet visste alla vem den listige polismannen Dick Donovan var.
Han konkurrerade om läsarna med Sherlock Holmes – men det var Glasgow-detektiven som kom först.

Författaren Dick Donovan (pseudonym för J. E. Preston Muddock).

Berättelserna om Dick Donovan publicerades under samma namn: Dick Donovan. Bakom pseudonymen dolde sig den brittiske journalisten J. E. Preston Muddock.
Denne hade ett mycket äventyrligt liv. Han växte upp i Southampton och gick till sjöss redan som 14-åring. Under åren då han reste runt på världens hav fick han bland annat uppleva det blodiga upproret i Indien och äta middag med kannibaler.
Han provade sedan att gräva guld i Australien innan han blev journalist, redaktör och författare.
Muddock var extremt produktiv och skrev minst 180 berättelser om den tuffe polisen Dick Donovan. Detta trots att han jobbade heltid som journalist – och dessutom hade hela tio barn. Under långa perioder skrev han en Dick Donovan-berättelse i veckan.
Det är svårt att få ett bra grepp om den här brottsbekämparen. Rollfiguren började sin karriär som polis i London och tillbringade därefter många år i Glasgow. Men det finns inga klara besked om han är engelsman, skotte eller irländare. När han jobbar under täckmantel använder han alla tre precis lika bra. Eftersom han talar minst fem språk flytande utger han sig också ibland för att vara exempelvis fransman.
Dick Donovan är fysiskt mycket stark och tvekar därför inte om det blir bråk. Han är också en mästare i förklädnad och löser ofta brott genom att anta en ny skepnad.
Till skillnad från Sherlock Holmes så löser Dick Donovan sina brott genom gammalt hederligt polisarbete. Det är gediget bevismaterial från brottsplatsen eller uppgifter i förhör som ger lösningen. Ofta har han redan tidigt i sina utredningar en idé om vem som är skyldig – och han är inte rädd att säga emot sina chefer eller klienter om det behövs.
Ju mer populära berättelserna om Dick Donovan blev desto mer försvann lokalfärgen. Från mycket tydliga Glasgow-anknytningar hamnar han i både London och Chicago. Ofta anpassas berättelsen till den tidskrift där den publiceras.
Under den period då Sherlock Holmes var som mest populär i tidskriften ”The Strand” så publicerade man också många Dick Donovan-noveller. Det var till och med så många att tidskriftens redaktör gifte sig med en av Muddocks döttrar.

Fakta.

Namn: Dick Donovan (pseudonym för J. E. Preston Muddock).
Född: 28 maj 1843.
Död: 23 januari 1934.
Föräldrar: Sjökaptenen James Muddock och Elizabeth Preston.

Kontakt: Vår deckar-redaktör

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.