Biografi: Stein Riverton

17 september, 2018

Trots att den norske författaren troligen slog rekord när det gäller produktion av deckare har du nog inte hört talas om Stein Riverton.
Men i början av 1900-talet sålde hans böcker i miljonupplagor och gjorde detektiven Asbjörn Krag världsberömd.

Författaren Stein Riverton (pseudonym för Sven Elvestad).

Det var en tuff start på livet för Sven Elvestad i norska staden Halden. Pappan dog när han var 15 år vilket tvingade honom att börja arbeta för att försörja familjen. Han jobbade bland annat som budpojke och hos en fruktimportör, innan han som 17-åring blev journalist.
Han var en av Norges första (och den yngsta) grävande journalister och avslöjade både kriminalitet och skumraskaffärer. Redan som 18-åring skrev han sin första bok om ett känt kriminalfall.
Men det var som deckarförfattare han skulle bli känd. Han skrev under sitt rätt korta liv mer än 100 deckare och noveller.
Den första berättelsen om privatdetektiven Asbjörn Krag skrev han anonymt för tidningen Ørebladet år 1904. Tidningarna på den här tiden publicerade ofta följetonger i slutet av kvartalen för att prenumeranterna skulle vara tvungna ett teckna nytt abonnemang.
När berättelserna publicerades i bokform några år senare skapade Sven Elvestad pseudonymen Stein Riverton, fiffigt nog så betyder båda namnen ”staden vid älven”…
Nästan alla berättelserna om privatdetektiven Asbjörn Krag utspelar sig i Oslo och ger ofta spännande skildringar av livet i den norska huvudstaden för 100 år sedan. Krag är en före detta polis som löser sina fall genom förklädnader, finurlighet, en del våld och hjälp av sina gamla kollegor.
Den mest framgångsrika Asbjörn Krag-boken är ”Järnvagnen” som kom 1909, den sålde i mer än en miljon exemplar i Norge och 200 000 exemplar i Sverige.
Sven Elvestad skapade också en annan klassisk norsk brottsbekämpare, polisen Knut Gribb. De berättelserna skrev han under en annan pseudonym, Kristian F. Biller.
Författaren levde redan från början ett rätt bohemiskt liv. Han hade ingen fast bostad utan flyttade omkring och bodde bland annat i Danmark, Sverige, Tyskland och Italien. Under sin tid i München lyckades han år 1923 få den första intervjun med Adolf Hitler.
Under hösten 1934 hann Elvestads hårda liv ikapp honom och han avled av en hjärtinfarkt på ett hotellrum.
I Norge lever minnet av landets store deckarförfattare kvar. I hemstaden Halden restes 1999 en byst av honom och den norska deckarföreningen delar varje år ut en utmärkelse man döpt till Rivertonpriset.

Fakta.

Namn: Stein Riverton (pseudonym för Sven Elvestad).
Född: 6 september 1884 i Hladen, Norge.
Död: 18 december 1934 i Skien, Norge.
Föräldrar: Styrmannen Karl Edvin Svendsen och Adolfine Helene.

Kontakt: Vår deckar-redaktör

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.