Biografi: Sture Appelberg
Biografier / 30 november, 2019

Författaren Sture Appelberg Namn: Sture Wilhelm Sigurd Appelberg. Född: 11 september 1885, Eskilstuna. Död: 26 juli 1947, Stockholm. Föräldrar: Grosshandlaren Johan Appelberg och Mathilda Ekberg. Han jobbade på några av Sveriges allra största tidskrifter och tidningar. Men det var när han skrev deckare om tjuvar och mördare som han blev känd för de flesta svenskar. Många menar att författaren Sture Appelberg också var den som skapade den svenska pusseldeckaren. Det är nog ingen slump att Sture Appelberg blev en populär deckarförfattare. År 1907 blev han underlöjtnant vid Norrlands artilleriregemente i Östersund. På samma regemente fanns Samuel August Duse, som då hade börjat skriva detektivnoveller till lokaltidningen. Ingen vet i dag hur mycket kontakt de hade när det gäller sitt skrivande men flera av deras texter handlar om samma riktiga brott. Efter några år gav sig Sture in på journalistbanan. Han jobbade först på Stockholms-Tidningen och därefter på tidskriften Veckojournalen, Dagens Nyheter och Stockholms Dagblad. På den senare var han en av de högsta cheferna. Till skillnad från många andra svenska journalister och författare så levde Sture Appelberg ett äventyrligt liv. Han anmälde sig som frivillig i det blodiga finska inbördeskriget. Efter ett drygt år som kapten vid artilleriet fick han…

S. A. Duse: Den kompletta samlingen Nr 3 – Det nattliga äventyret. Återutgivning av detektivroman från 1935

Det är en vanlig dag på ett fik i Stockholm. Vid ett bord sitter konstnären Gerhard Siggert med en vän. Han beklagar sig över sitt tråkiga liv – och att det aldrig händer något spännande. Det dröjer bara några timmar innan han ångrar sitt uttalande. Han hittar sin kusin mördad. Här kan du köpa e-boken.

5-minuters deckare. S. A. Duse: Herr Anderson. En historia. Återutgivning av text från 1920

Direktören Sarenborg får besök av en ung man som begär hans dotters hand. Trots att direktören ger ett hånfullt avslag blir han chockad när unge herr Andersson småler och förklarar att Sarenborg senast under morgondagen kommer att ha ändrat sig. Det visar sig snart att Andersson har luskat i direktörens mystiska förflutna. Här kan du köpa e-boken.

5-minuters deckare. S. A. Duse: Smycket. En historia. Återutgivning av text från 1923

Grosshandlaren Felix har dåligt samvete för att han inte köpte det dyrbara smycke hans unga hustru bad honom att köpa. Han återvänder därför hem tidigare än väntat från en affärsresa men blir besviken när juveleraren säger att han redan sålt det. När han oväntat kliver in i våningen så överraskar han frun med festkläder framför spegeln – och med smycket på sig. Här kan du köpa e-boken.

Deckarbloggens riktiga brott: Fallet Guiness

Man kan nog inte jämföra detektivförfattarnes romaner med den kriminella verkligheten utan att med en suck konstatera att, hur uppfinningsrik en författare än är, hur han än låter sin fantasi spela finns det dock i verkliga livet fall, som vida överträffa vad dikten förmår. Detta dock icke beträffande det spännande händelseförloppet, den stora gåtan och den överraskande lösningen — där har författaren övertaget — utan i vad som rör själva förbrytelsen, dess motiv och det hjärtlösa och ohyggliga i dess utförande. Och detta i all synnerhet när det gäller mord. Mycket märkligt är att kvinnan som mörderska ofta är grymmare, mera kallblodig och beräknande än mannen. Man behöver bara tänka på gamla tiders giftmord som i de flesta fall utfördes av kvinnor. Markisinna de Brinvilliers, som föddes 1630, mördade med gift bland andra sin fader och sina fyra syskon endast för att komma åt hela förmögenheten. Hon tvingades genom en ohygglig tortyr att bekänna och avrättades efteråt. Ett annat fall av mord för vinnings skull, och där mördaren också var en kvinna har antecknats av Wulffen och finnes för övrigt beskrivet även av andra. Till den lilla staden Laporte, som ligger nära tio mil från Chicago kom en dag i…

Biografi: G. K. Chesterton

Författaren G. K. Chesterton Namn: Gilbert Keith Chesterton. Född: 29 maj 1874 (London). Död: 14 juni 1936 (Beaconsfield, Buckinghamshire, UK). Föräldrar: Marie Louise Grosjean och Edward Chesterton. Författaren G. K. Chesterton skrev tusentals artiklar och hundratals böcker och noveller. Han är mest känd för sin brottslösande präst fader Brown. Detta trots att han bara skrev 53 berättelser om honom. Från början ville G. K. Chesterton bli konstnär och studerade också vid Slade School of Fine Art. Men när han började skriva om konstkritik så kom han i stället in på den journalistiska banan. Under många år arbetade Chesterton som journalist för några av Storbritanniens största tidningar, bland annat Daily Mail och The Illustrated London News. Författaren var en av de mest mångfacetterade i den engelska litteraturen. Han skrev om allt från religion och humor till historia och politik. Under sin karriär publicerade han mer än 80 böcker, 100-tals dikter, mer än 200 noveller, 4 000 essäer och artiklar samt ett stort antal teaterpjäser. Trots den omfattande produktionen är det deckarna han är mest känd för i dag. Hans mindre kända brottslösare är Basil Grant och Mr Pond. Den mest kända är fader Brown som just nu har väckts till liv i…