Sherlock Holmes enda riktiga biltur

24 april, 2021

I moderna filmer och tv-serier använder Sherlock Holmes både mobiltelefon och snabba bilar.
Men i de 60 texterna som författaren Arthur Conan Doyle skrev så finns bara en enda biltur.
Det var häst och vagn som gällde för mästerdetektiven Sherlock Holmes. I boken ”Baskervilles hund” åker han till och med i fem olika typer av hästvagnar.
Men bilar finns bara nämnda i en enda av de 60 officiella Holmes-berättelserna, ”Sherlock Holmes sista bragd” från 1917.
Den här novellen utspelar sig dagen innan första världskriget bryter ut och Sherlock Holmes är på jakt efter en tysk spion.
Här är några utdrag ur den här bilhistoriska berättelsen.

”Baron von Herlin // vars väldiga hundra hästkrafters Benz-automobil spärrade vägen under väntan att återföra sin ägare till London.”

”I vårt chiffer har allt som kan komma ifråga namn efter någon maskindel. Talar han om en radiator, menas ett slagskepp, en oljepump betyder en kryssare och så vidare. Tändstift äro sjösignaler.”

”De hade åter kommit ut på terrassen och gått till dess bortre ända, där den stora bilen börjat röra på sig och klunka, skött av baronens chaufför.”

”Sekreteraren lutade sig tillbaka mot dynorna i sin luxuösa Limousine. Hans tankar voro upptagna av den överhängande europeiska tragedien och han märkte knappast, att då hans bil svängde om bygatan hade den så när rullat över en liten Ford, som kom från motsatt håll.”

”Efter en sista avgörande strid hissades han, alltjämt bunden till händer och fötter, upp på den lilla bilens baksäte.”

”Då de togo plats i automobilen, pekade Holmes på det månbelysta havet och skakade tankfullt på huvudet. — En vind kommer österifrån, Watson.”

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.