Biografi – Maurice Leblanc

9 april, 2021
Fakta:
Författaren
Maurice Leblanc

Namn: Maurice (Marie Èmile) Leblanc. 

Född: 11 december 1864, Rouen (Frankrike).

Död: 6 november 1941, Perpignan (Frankrike). 

Föräldrar: Skeppsredaren Émile Leblanc och Mathilde Blanche. 

Det var inte många som kände till författaren Maurice Leblanc innan den 15 juli 1905.
Han hade då hankat sig fram i Paris som journalist och författare i mer än 15 år utan någon framgång.
Men den viktiga sommardagen 1905 publicerades den första berättelsen om gentlemannatjuven Arsène Lupin – och författaren var snart världsberömd.
Till skillnad från många andra framgångsrika deckarförfattare så hade Maurice Leblanc en mycket priviligierad uppväxt. Pappan drev skeppshandel i Normandiet och mamman kom från en rik släkt. Det här gjorde att han kunde resa omkring i Europa och han fick sin utbildning i flera olika länder, bland annat tillbringade han flera år i Skottland.
Men när det handlade om karriären så gick han sin egen väg. Han vägrade acceptera pappans utstakade väg utan drog i stället på vinst och förlust till Paris vid 18 års ålder.
Han hankade sig fram som journalist och författare av noveller. Han gav också ut några litterärt ambitiösa romaner och pjäser som hyllades av recensenterna men som ingen ville betala för.
Man vet inte riktigt varifrån Leblanc fick inspirationen till gentlemannatjuven Arsène Lupin. Denne lyckas inte bara genomföra perfekta kupper utan hjälper ibland polisen att lösa brott med samma detektiva briljans som Sherlock Holmes.
De första novellerna publicerades i franska tidskriften ”Je sais tout”, den allra första var ”Arsène Lupins arrestering” år 1905. Redan året efter dök gentlemannatjuven upp på svenska.
Den omedelbara succén gjorde att Leblanc följde upp med en första roman 1907.
Under de följande decennierna skrev han totalt 17 romaner och 39 noveller.
Precis som Sherlock Holmes skapare Arthur Conan Doyle försökte Leblanc skriva lite mer seriös litteratur men han återkom alltid till sin tjuv. Han lanserade till och med en privatdetektiv, Jim Barnett, men skrev senare om de berättelserna till att i stället ha Arsène Lupin i huvudrollen.
Äventyren med Arsène Lupin har filmatiserats många gånger. Den senaste tv-serien kom i januari 2021 på Netflix.

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.