Så skapades den norske detektiven Asbjörn Krag

3 december, 2018

Under första delen av 1900-talet såldes böckerna om detektiven Asbjörn Krag i miljontals exemplar i Sverige, Norge och övriga Europa.
I den här korta texten får du veta hur den fiktive Oslo-polisen skapades av den norske journalisten Sven Elvestad.

 


Du får en unik inblick i det kaotiska arbetet på en dagstidning.
Du får också veta hur den kända pseudonymen Stein Riverton skapades utan att författaren själv visste om det.

Den här texten publicerades ursprungligen i tidningen ”Upsala Nya Tidning” i augusti 1916 med titeln ”Asbjörn Krags födelse. Hur en populär romandetektiv blev till”. Texten skrevs av Asbjörn Krag- författaren Sven Elvestad (1884–1934).

Berättelserna om detektiven Asbjörn Krag skapades av den norske författaren Sven Elvestad (1884–1934) och publicerades under pseudonymen Stein Riverton.
Den före detta polisen Krag löser brott i hemstaden Oslo (Kristiania), ofta har dem internationell anknytning. Asbjörn Krag är en mästare i förklädnader, tvekar inte att ge sig in i strider och får ibland hjälp av före detta kollegor vid Oslo-polisen.

I ett jubileumsnummer av den norska tidningen Örebladet, som i dagarna firat sin 25-åriga tillvaro, berättar den norske journalisten och författaren Sven Elvestad, upphovet till detektiven Asbjörn Krag och hans märkliga bedrifter, på följande sätt, hur det gick till när hans hjälte fick namn och döptes i trycksvärtan:
»Det visade sig plötsligt en dag, att Örebladet med raska steg närmade sig kvartalsskiftet. Det hörde just till tidningens redaktionssekretares, Gunnar Olsens, mångahanda uppgifter att se till, att den löpande följetongen antingen började omedelbart före ett kvartalsskifte eller hann till en spännande punkt just vid kvartalsskiftet. Det var huvudredaktörens påhitt. Han menade att det bidrog till att hålla fast abonnenterna, — och han hade säkert rätt.
Men då hände det olyckligtvis, att en stor och fet roman just strax före kvartalsskiftet utandades sin sista suck. Det kom som en fullständig överrumpling — och Olsen satt kvar med två tomma händer. Man kunde inte i en hast få tag i någon ny följetong. Detta var begynnelsen till Asbjörn Krag — men här upphör också Gunnar Olsens ansvar. Detta blev nu övertaget av redaktör Larsen, som en förmiddag föll över mig och sade:
— Ni måste absolut skriva något, som räcker en fyra, fem nummer framåt. Det måste vara ohyggligt spännande! Ni kan ju låtsa som om det vore en översättning. Kalla er Armand de Pozières eller något liknande. Eller skriv något norskt. Det gör precis detsamma!
— Jag ska’ försöka, — sade jag.
— Men nu får ni inte inbilla er att ni ska’ bli författare. Ni får inte begagna tillfället för att göra något litterärt.
— Jag ska’ försöka behärska mig, — sade jag.
Larsen gick full av misstro sin väg, och jag satte mig att skriva. Det blev »Kristianiadetektiven berättar». Larsen bläddrade litet i manuskriptet.
— Har ni inte något namn på honom?
— Det behövs väl inte.
— Hm, det hade varit bättre med »översatt från franskan» i alla fall. Så kunde vi ha använt ett klingande namn. Sådant tycka damerna om.
Med sårad fåfänga lämande jag honom. Då jag nästa dag öppnade tidningen, stod där: »Kristianiadetektiven Asbjörn Krag berättar». Det var alltså Olsens skuld, att berättelserna började, men det var Larsen, som hittade på ett namn åt detektiven. Författarpseudonymen Stein Riverton sattes dit av Aschehougs förlag, då den första bokupplagan utkom.
Så att när jag räknar upp allt detta, måste jag medge att den befattning jag tagit med berättelserna inskränker sig till att ha skrivit dem.»

Du kan ladda ner den här texten som epub eller pdf på sajten www.e-boksbiblioteket.se

Kontakt: Vår deckar-redaktör

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.