Biografi: Edgar Allan Poe

1 mars, 2018


Han skrev om död, mörker, skräck, mysterier och spöken.
Men när Edgar Allan Poe var som mest känd dog han under extremt märkliga förhållanden.
Därför är det inte så konstigt att Edgar Allan Poe än i dag är en av de mest mytomspunna författarna i historien.

Författaren Edgar Allan Poe.

Uppväxten var tuff för Edgar Poe. Han föddes den 19 januari 1809 i Boston och innan han hade fyllt tre år hade pappan övergett familjen och mamman dött i lungsot. Resten av sin barndom tillbringade han hos det rika paret John och Fanny Allan. Trots att de aldrig adopterade Edgar rent formellt så fick han ändå deras efternamn och växte upp som Edgar Allan Poe.
Som 17-åring började Poe studera vid University of Virginia. Studietiden blev dock kort eftersom han spelade bort alla sina pengar och hoppade av efter bara ett år.
Efter två år i marinen tröttnade han och lyckades i stället år 1830 komma in på prestigefyllda West Point. Efter några månader insåg han att han återigen hamnat fel. Genom att vägra lyda order ställdes han inför krigsrätt och slängdes ut.
Under de här åren hade Poe gett ut tre diktsamlingar som inte väckt någon som helst uppmärksamhet.
Hans första framgång skedde år 1831 då en dagstidning i Baltimore belönade honom med ett pris för dramat ”Politian. Saturday Visitor”.
Det här ledde till att han fick sitt första tidningsjobb, som biträdande redaktör på tidskriften Southern Literary Messenger i Richmond. Den här tiden blev en succé. Poes noveller, dikter och recensioner älskades av läsarna och tidskriftens upplaga femdubblades.
Författarens största framgångar kom dock först efter flytten till Philadelphia. Det var här han skrev romanen ”Arthur Gordon Pyms äventyr” (1838) och novellsamlingen ”Tales of the Grotesque and Arabesque” (1839).
I april 1841 skapade han litteraturhistoria när hans deckare ”Morden på Rue Morgue” publicerades och 1845 skapade han ny historia med skräckdikten ”Korpen”.
Trots framgångar i karriären drabbades Poe av motgångar i sitt familjeliv. I september 1835 gifte han sig i hemlighet med sin 13-åriga kusin Virginia Clemm. När hustrun avled av tuberkulos i januari 1847 började han dricka och bli allt mer instabil.
Den 3 oktober 1849, lite mer än två år efter hustruns död, hittades författaren förvirrad och yrande på en gata i Baltimore. Efter flera dagar på sjukhus avled han den 7 oktober kl 05.
Exakt vad som orsakade författarens död är det ingen som vet och teorierna har bara blivit fler genom åren. Vissa menar att det var mord medan andra menar att det var droger eller självmord. En av de många detaljer som gjort Edgar Allan Poes död extra mystisk är att han inte hade på sig sina egna kläder när han hittades.
Trots att han avled redan vid 40 års ålder är Edgar Allan Poe en av de mest inflytelserika författarna inom världslitteraturen.
Han skapade på egen hand den moderna detektivhistorien med sina berättelser om Auguste Dupin, och han revolutionerade både skräck- och science fictiongenrerna. I en berättelse år 1848 lanserade han till och med teorier om svarta hål och ”big bang” som var 80 år före sin tid.
Författaren har gestaltats i hundratals tv-serier och filmer. Den mest framgångsrika skildringen de senaste åren var John Cusacks roll i filmen ”The raven” år 2012.

Fakta.

Namn: Edgar Allan Poe.
Född: 19 januari 1809, Boston, USA.
Död: 7 oktober 1849, Baltimore, USA.
Föräldrar: Skådespelerskan Elizabeth Arnold Hopkins Poe och David Poe Jr.
Bibliografi:Här finns listan över alla våra eböcker med Auguste Dupin i huvudrollen.

Kontakt: Vår deckar-redaktör

Inga kommentarer

Kommentarer inaktiverade.